Gå direkt till sidans innehåll

Bekämpa klimatförändringarna mål 13

Målbild för Bekämpa klimatförändringarna
Huvudområde HS. 13

Hur ser det ut i Sverige?

Sverige har undertecknat Parisavtalet och har som mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären efter 2045. Klimatlagen och den klimatpolitiska handlingsplanen ska visa vägen.

Hur ser det ut i Vaxholm?

Omställningen av transportsektorn är den stora utmaningen för att nå klimatmålen i Stockholmsregionen. Planering för att minska transportbehovet och åtgärder för att tillgodose behovet av fossilfria bränslen för alla typer av transporter är en förutsättning för omställningen. Kunskap om vad som bidrar till klimatförändringarna och vad vi kan göra för att minska påverkan behöver öka.

Kunskapen om effekterna av klimatförändringarna behöver vara en del av samhällsplaneringen. Att bedöma och förebygga de risker som vi kan se, är angeläget. Förmågan att kunna stå emot skyfall, havsnivåhöjningar och värmeböljor är förutsättningar för ett hållbart och tryggt samhälle.

Det här är några av våra utmaningar i Vaxholm

  • Beräkna och minska klimatpåverkan från inköp av varor och tjänster i kommunens verksamheter.
  • Minska bilberoendet genom att bygga flera säkra gång och cykelvägar och fortsätta utveckla en attraktiv kollektivtrafik.
  • Byta ut flera av kommunens bilar för tjänsteresor till fossilfria fordon.
  • Synliggöra kommuninvånarnas klimatpåverkan och visa vad man kan göra för att minska den.

Det här är något av vad vi gjorde under 2023

  • Insatser för att bekämpa klimatförändringar
    Det behövs många olika insatser för att minska utsläppen och bromsa klimatförändringarna. Det finns en klimatkartläggning som beskriver de lokala förutsättningarna.
  • Energi- och klimatrådgivning
    Energi- och klimatrådgivningen har erbjudit personlig rådgivning och ett flertal seminarier om energifrågor kopplat till bostaden och omställning till fossilfria fordon.
  • Närproducerad och klimatsmart mat i Vaxholms skolor
    Vaxholms stad har slutit ett särskilt avtal om inköp av närproducerad köttfärs vilket gynnar lokal livsmedelsproduktion, kortar transportvägar och minskar livsmedelsimporten. Måltidsenheten följer upp klimatpåverkan från inköpen, matsvinnet och andelen ekologiska råvaror som används i köken.
    Måltider i skola och förskola har en klimatpåverkan på 1,5 CO2/kg inköpt livsmedel, vilket är lågt jämfört med andra kommuner.
Uppdaterad: 2024-08-23