Gå direkt till sidans innehåll

Ekosystem och biologisk mångfald mål 15

Målbild för Ekosystem och biologisk mångfald
Huvudområde HS. 15

Hur ser det ut i Sverige?

En stor del av Sveriges yta består av skog. Det är en resurs bland annat för produktion av biobränslen och material till förpackningar och textiler. Samtidigt når vi inte målen för ett hållbart skogsbruk och biologisk mångfald. Att tillgodose mänsklighetens behov av livsmedel, energi, vatten och mineraler utan att skada den biologiska mångfalden är en avgörande utmaning för Sverige och globalt.

Hur ser det ut i Vaxholm?

Bogesundslandet är en del av de gröna kilarna som har pekats ut som viktigt spridningskorridor i ett regionalt perspektiv. Vaxholms stad har ansvar för att planera för en grön infrastruktur. Åtgärder för att stärka ekosystemtjänster som pollinering och att avvärja hot från invasiva arter är sätt att stärka den biologiska mångfalden. Kommunens grönplan är ett viktigt kunskapsunderlag då den ska ge en samlad bild och bedömning av våra gröna värden.

Det här är några av våra utmaningar i Vaxholm

  • Ge de gröna frågorna större utrymme med grönplanen som kunskapsstöd.
  • Genomtänkt och långsiktig skötsel av parker och kommunens skogar.
  • Återplantering av flera träd för att ersätta de almar som har tagits ned pga almsjukan.
  • Det saknas bra indikatorer för att följa upp och mäta utvecklingen inom biologisk mångfald.

Det här är något av vad vi gjorde under 2023

  • Hållbara ekosystem
    Kommunen ska planera och arbeta för variationsrika parker och grönområden som gynnar biologisk mångfald, ekosystemtjänster, så som det är beskrivet i kommunens grönplan.
  • Utredning Resarö våtmark
    En utredning om Resarö våtmark har tagits fram. Rapporten beskriver de naturliga förutsättningarna i området samt risker kopplat till klimatförändringarna.
  • Skogsförvaltare på plats
    I oktober tecknade Vaxholms stad ett avtal med ett skogsvårdsföretag som ska förvalta skogarna på kommunens mark. Fokus kommer framför allt att ligga på att ta hand om träd som riskerar att falla, men också förvalta och utveckla Vaxholms skogar så att de fortsätter att bidra till en god livsmiljö.
Uppdaterad: 2024-08-22