Gå direkt till sidans innehåll

God hälsa och välbefinnande mål 3

Målbild för Hälsa och välbefinnande
Huvudområde HS. 3

Hur ser det ut i Sverige?

Sverige har en hög medellivslängd, god självskattad hälsa och god tillgång till hälso- och sjukvård, men det finns också utmaningar. Betydande hälsoskillnader finns mellan olika grupper i samhället. Ju lägre social position, desto sämre hälsa. Befolkningens psykiska och fysiska hälsa är beroende av fysisk aktivitet, kost, tillgång till natur och kultur, samt sociala kontakter. Kommunen ska arbeta för att barn och unga får en bra uppväxt, en god utbildning och en meningsfull fritid. Kommunen ska arbeta för full sysselsättning och en trygg offentlig miljö.

Hur ser det ut i Vaxholm?

I Vaxholm har vi generellt god självskattad hälsa i befolkningen. Kommunen har en ökande andel äldre, där goda förutsättningar för ett hälsosamt åldrande är viktigt. Hos unga finns en oroande trend med ökad psykisk ohälsa. Hälsofrämjande och förebyggande arbete via stadens verksamheter och arenor är av största vikt för att uppnå god hälsa och välbefinnande.

Det här är några av våra utmaningar i Vaxholm

  • Hälsan är ojämlik, socioekonomi, kön och ålder är några av faktorerna som påverkar för.
  • De tio främsta riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död är till hälften relaterade till matvanor och fysisk aktivitet. Andelen med fetma och övervikt är nu lika stor som andelen med normalvikt i Vaxholm, 48%.
  • Stillasittandet ökar och antalet deltagartillfällen i föreningar bland barn i Vaxholm har minskar.
  • Den psykiska ohälsan ökar, framförallt bland unga.
  • Andelen unga som brukar alkohol och narkotika är hög i relation till resten av länet.
  • Sjukfrånvaron är fortfarande hög inom vissa verksamheter i kommunen.

Det här är något av vad vi gjorde under 2023

Vaxholm satsar på hållbart åldrande

  • Ett projekt kring Hållbart åldrande har påbörjats. Vaxholms seniorer som fyllt 80 år har bjudits in till hälsosamtal för att beskriva vad som ger dem välbefinnande och vad som står i vägen för det. Förslag ska sedan leda till förbättringar där det är möjligt.
  • En hörseldag för seniorer har genomförts. Förutom en rad föreläsningar kunde deltagarna göra ett enkelt hörseltest. En syn- och hörselinstruktör var på plats liksom HRF (hörselskadades riksförbund) och Hörab, leverantör av hörselutrustning. Årets hörseldag lockade 45 deltagare, vilket betydde fullsatt på träffpunkt Kanonen och under dagen gjordes nära 40 hörseltest.

Arbete med psykisk hälsa för unga

  • Ett samordnat arbete utifrån tilldelade stimulansmedel för psykisk hälsa har genomförts under 2023.
  • YAM - "Youth aware of mental health" är ett förebyggande skolbaserat program för psykisk hälsa och suicidprevention som når alla elever som går på Kronängsskolan. Programmet genomförs en gång per läsår med alla klasser i en årskurs under skoltid.
  • I anslutning till ungdomsgården har en "killgrupp" startat med tema-träffar som lyfter olika ämnen samtidigt som ungdomarna lagar mat tillsammans. Det har visat sig i regionala undersökningar att det finns ett behov av att pojkar får samlas och prata mer kring mående och psykisk hälsa.
Uppdaterad: 2024-08-28