Gå direkt till sidans innehåll

Hållbar energi för alla mål 7

Målbild för Hållbar energi för alla
Huvudområde HS. 7

Hur ser det ut i Sverige?

Sverige har god tillgång på energi och en hög andel förnybar energi i fjärrvärmen och elproduktionen. All energiproduktion till el, värme och transporter medför en miljö- och klimatpåverkan. Men kapaciteten i vårt energisystem är begränsad. Energianvändningen ska vara effektiv, leda till minskat beroende av fossila bränslen och fördelas så att kapaciteten i nätet räcker till för all viktig verksamhet. Energisystemet behöver också anpassas till varierande energiproduktion från sol och vind och effekttoppar under vissa tider. Den stora utmaningen på energiområdet är att ställa om transportsektorn till förnybara bränslen.

Hur ser det ut i Vaxholm?

Värmeverket på Kullön producerar förnybar fjärrvärme till bostäder och verksamheter på Vaxön. I övrigt sker uppvärmning i hög utsträckning med värmepumpar och elvärme. Intresset för solel ökar och kan bli ett viktigt tillskott som en lokal, småskalig energiproduktion, förutsatt att hänsyn tas till kulturmiljön och andra intressen. Kommunen ansvarar för att underlätta omställningen till en förnybar transportsektor för kollektivtrafiken med buss och båt, för vägfärjor och för persontransporter genom att göra plats för de anläggningar som behövs. I energiplanen finns mål för det lokala arbetet med energifrågor.

Det här är några av våra utmaningar i Vaxholm

  • Fortsätta effektivisera energianvändningen i lokaler och bostäder genom tekniska installationer, bättre övervakning och byggnadstekniska åtgärder.
  • Utvärdera användningen av lokaler och anläggningar så att de nyttjas effektivt
  • Analysera timvärden och årsvariationer i elanvändningen för att få bort effekttoppar
  • Fortsatt se fjärrvärmen som det huvudsakliga och mest resurseffektiva alternativet för uppvärmning på Vaxön.
  • Öka kommunens lokala energiproduktion av förnybar solenergi på lämpliga tak.

Det här är något av vad vi gjorde under 2023

  • Hållbar energianvändning
    Kommunen arbetar vidare med åtgärder i energiplanen med målet att ha en effektiv energianvändning med liten klimatpåverkan.

  • Minskad energiförbrukning i kommunens anläggningar
    Det pågår ett arbete med att rusta upp belysningen och byta ut till LED-lampor, vilket ger stora energivinster. Energiförbrukning i de kommunägda lokalerna har minskat med i genomsnitt fem procent de senaste åren.

  • Laddstolpar etableras vid officersparken
    Ett avtal finns nu med en leverantör av laddstolpar, som innebär att sex nya laddplatser för elbil tillkommer vid Officersparken. Laddplatserna ska vara öppna för allmänheten och vara klara under andra halvåret 2024.

  • Energi- och klimatrådgivningen har med webbmöten, seminarier och individuell rådgivning stöttat kommuninvånare och företagare att minska sin energiförbrukning. Rådgivarna erbjuder personlig rådgivning med besök på plats när det efterfrågas. Nio webbinarier och ett seminarium har anordnats för olika målgrupper. Ett nätverk för bostadsrättsföreningar som vi samverka i energifrågor har startats upp.

Uppdaterad: 2024-04-11