Gå direkt till sidans innehåll

Jämställdhet mål 5

Målbild för Jämställdhet
Huvudområde HS. 5

Hur ser det ut i Sverige?

Sverige ligger i framkant i arbetet med jämställdhet. Trots detta har män som grupp fortfarande mer makt och inflytande, äger mer och tjänar mer än kvinnor. Huvudansvaret för det obetalda hem- och omsorgsarbetet har fortfarande kvinnor. Kvinnor uppger sämre hälsa, medan män som grupp lever kortare. Män utövar det mesta våldet i samhället, både i det privata och det offentliga rummet. Kvinnor utsätts i högre utsträckning än män för våld i nära relationer, medan det i det offentliga rummet framförallt är män som utsätts.

Föreställningar om hur människor förväntas vara och könsstereotypa könsnormer behöver utmanas.

Nationellt har sex delmål identifierats för arbetet; en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämställd utbildning, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, jämställd hälsa samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Hur ser det ut i Vaxholm?

Jämställdhet är en del av det kommunala uppdraget – kommuner ska ge medborgarna likvärdig service oavsett kön. Det är inte bara en fråga om rättigheter, utan handlar också om kvalitet och effektivitet i verksamheten. Som politisk arena, arbetsgivare och välfärdsleverantör har kommunen därför en viktig roll för att alla ska få lika makt, inflytande och möjligheter oavsett kön. Det är i vardagen som jämställdhet kan förverkligas.

Det här är några av våra utmaningar i Vaxholm

  • Arbetet med att analysera könsskillnader i statistik behöver förbättras. Kunskapen om effektiva åtgärder och insatser att vidta när omotiverade könsskillnader har identifierast behöver förstärkas.
  • Fatta jämställda beslut som beaktar framtida konsekvenser baserat på kön.
  • För att nå målet med ett normkritiskt förhållningssätt behövs ett kontinuerligt arbete för att inte återgå till inrutade mönster och beteendenormer.
  • Det finns fortsatt en rad områden där könsskillnaderna är betydande:
    • En lägre andel flickor än pojkar upplever trygghet och studiero i skolan.
    • Kvinnor/tjejer upplever i högre utsträckning otrygghet utomhus än män/killar.
    • Upplevda psykiska besvär anges i betydligt större utsträckning hos flickor.

Det här är något av vad vi gjorde under 2023

  • Jämställdhet är en del av det kommunala uppdraget. Kommuner ska ge medborgare likvärdig service oavsett kön.
  • I kommunens beslut ska en bedömning göras om beslutet har en betydelse för jämställdheten. Ett stödmaterial har tagits fram för att vägleda handläggarna i bedömningen.
  • En vecka fri från våld är en återkommande kampanj för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och vikten av ett våldsförebyggande arbete. Kommunen arbetar på många sätt för att motverka våld, och trygghet är en högt prioriterad fråga.
Uppdaterad: 2024-04-03