Gå direkt till sidans innehåll

Jämställdhet mål 5

Målbild för Jämställdhet
Huvudområde HS. 5

Hur ser det ut i Sverige?

Sverige ligger i framkant i arbetet med jämställdhet. Trots detta har män som grupp fortfarande mer makt och inflytande, äger mer och tjänar mer än kvinnor. Huvudansvaret för det obetalda hem- och omsorgsarbetet har fortfarande kvinnor. Kvinnor uppger sämre hälsa, medan män som grupp lever kortare. Män utövar det mesta våldet i samhället, både i det privata och det offentliga rummet. Kvinnor utsätts i högre utsträckning än män för våld i nära relationer, medan det i det offentliga rummet framförallt är män som utsätts.

Föreställningar om hur människor förväntas vara och könsstereotypa könsnormer behöver utmanas.

Nationellt har sex delmål identifierats för arbetet; en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämställd utbildning, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, jämställd hälsa samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Hur ser det ut i Vaxholm?

Jämställdhet är en del av det kommunala uppdraget – kommuner ska ge medborgarna likvärdig service oavsett kön. Det är inte bara en fråga om rättigheter, utan handlar också om kvalitet och effektivitet i verksamheten. Som politisk arena, arbetsgivare och välfärdsleverantör har kommunen därför en viktig roll för att alla ska få lika makt, inflytande och möjligheter oavsett kön. Det är i vardagen som jämställdhet kan förverkligas.

Uppdaterad: 2024-04-03